Information & Råd

Budgivning

Per Lovén Fastighetsförmedling använder öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och till övriga budgivare. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Observera att: Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Hur jobbar vi? 

1. Värderingen 

Vi gör ett besök hemma hos dig då vi gör en kostnadsfri, muntlig värdering av din bostad samtidigt som vi beskriver vårt arbetssätt. Vid detta besök berättar vi om hela säljprocessen, du får tillfälle att ställa alla dina frågor och berätta för oss om särskilda önskemål och förväntningar du kan tänkas ha.

Det kan avse försäljningen, säljprocessen eller om du har funderingar kring din ekonomi eller framtida bostad. Önskas tips om hur du gör för att framställa din bostad på bästa sätt inför fotografering eller visning så hjälper vi till med det också.

2. Uppdragsavtal

Nästa steg är att vi upprättar ett uppdragsavtal som du ska läsa igenom innan undertecknande, där du ger oss rätt att förmedla din bostad.

Du får också med en frågelista, där vi ber dig svara på frågor om din bostad. Därefter sätter vi direkt igång med försäljningen. 

3. Inför försäljningen

Efter att förmedlingsuppdraget blivit påskrivet, sätter vi direkt igång vårt arbete för att kunna börja med själva försäljningen.

Vi hämtar själv uppgifter om din bostad från kommun och myndigheter (vid bostadsrätt även bostadsrättsföreningen), men använder även den ifyllda frågelista vi fått från dig som säljare, där du upplyser om alla eventuella fel och brister som du känner till i bostaden.  

Mäklaren gör en säljande beskrivning av din bostad, så att den presenteras på ett attraktivt sätt för potentiella köpare. Det är viktigt att du läser igenom denna objektsbeskrivning som innehåller text, bilder och planlösning, och godkänner den innan du skriver på den.

4. Hur vi marknadsför din bostad

 Vi marknadsför din bostad i dagspress och på vår egen hemsida www.pelov.se samt på www.hemnet.se   

5. Visningsmaterial

Inför visningen sätter vi ihop en detaljrik objektsbeskrivning där vi på ett säljande sätt beskriver din bostad. Mappen innehåller bilder på bostaden, boyta, beskrivningar över planlösningen, ekonomi, planritning och annat som intressenter bör ta del av. Information om budgivning lämnas också ut.

6. Visningen

Det är nu som din bostad ska visas upp. Det är viktigt att intressenter får ett bra första intryck bostaden.

Våra mäklare visar bostaden enligt överenskommelse med dig. Det kan gälla enskilda visningar eller visningar för några familjer. Våra mäklare tar hand om allt det praktiska runt visningen. Vi tar med visningsprospekt och informerar om alla detaljer intressenterna bör ta del av.  

Innan första visningen är det bra att rensa ut det man ändå har tänkt göra sig av med i samband med flytten.

För att intressenterna ska få ett bra första intryck finns det även tips som vi kan stå till tjänst med. Det finns mycket som du som säljare kan göra för att dina spekulanter skall få ett så bra intryck av din bostad som möjligt.

7. Köpeavtal

När säljare och köpare är överens om villkoren, upprättar vi ett köpekontrakt. Detta är skriftligt och binder er till överenskommelsen. Observera att ingenting är klart förrän köpare och säljare har skrivit under ett bindande köpekontrakt.

Vi hjälper dig upprätta samtliga handlingar för kontraktet.  

Det kan innehålla villkor för besiktning som köparen har rätt till eller när det avser en bostadsrätt kan det gälla att köparen måste bli godkänd av föreningen. Dessa villkor finns inskrivna i kontraktet.  

Köparen betalar in handpenningen på vårt klientmedelskonto, som förvaras till dess att alla eventuella villkor är uppfyllda, därefter betalar vi ut summan till dig minus avdrag för vår överenskomna förmedlingsprovision.

8. Slutuppgörelse/tillträde

Det är nu som slutuppgörelsen sker i köparens bank och resterande belopp av köpesumman betalas in. Nu lämnar du bostaden och nycklarna.

Någon vecka innan slutuppgörelsen skickar vi ut en kallelse till dig.

Vid slutuppgörelsen på banken får du slutbetalning för bostaden samtidigt som köparen får nycklar till sin nya bostad och andra handlingar som kan vara av värde, till exempel ritningar eller skriftliga pantbrev. Eventuella lån löses innan pengarna betalas ut. Handpenning och förmedlingsprovision är redan inbetald.

Att tänka på när man löser sina lån är att det kan tillkomma en kostnad för att lösa in lånen i förtid sk. ränteskillnadsersättning. Tag kontakt med din bank i samband med att du sätter din bostad till försäljning så att du vet på ett ungefär vad din kostnad kommer att bli.

Länkar

 

Hörby Kommun Höörs Kommun
FMN Fastighetsmäklarnämnden FMF